Kinderen en Honden

Bij het lezen van een artikel van een Amerikaanse schrijver over honden en kinderen. Wil ik graag de inhoud van het artikel met jullie delen.

Veel gehoord advies is om kinderen en honden nooit alleen te laten. Zeker geen slecht advies en zeker doen, maar ben je er dan, en is het dan veilig? Nee!

Ten tijde dat ik in Amerika was, speelde er een bijtincident bij een herplaatser in een gezin met 6 kinderen onder de 13 jaar. Er zat een foto bij van de hond en de kinderen ten tijde van de herplaatsing (een half jaar eerder). Op de foto was duidelijk te zien dat de hond zich niet op zijn gemak voelde. Ogen die half wegdraaien, zodat je het wit van de ogen ziet. En alle kinderen er om heen proberen met alle geweld de hond te omhelzen en te aaien. De kinderen waren blij en terecht in onze ogen, zij redden daar een hond die anders de kans had om geeuthanaseerd te worden. Maar dat betekent niet dat wij onze mensenblijheid, zoals wij het graag laten blijken ook zo bij de hond werkt. Die voelde zich duidelijk niet veilig en die weet ook niet dat zijn ingeplande euthanasie niet door ging. Uiteindelijk kreeg de hond de schuld en moest weer weg. Maar wie was hier de schuldige en had dit voorkomen kunnen worden? Bij dit geval, had het asiel beter moeten weten en moeten weten dat dit niet de beste plek voor de hond was. Daarnaast hadden zij het gezin beter moeten inlichten. Vandaar dat ik dit voor jullie vertaal!

Waar je op moet letten:

 1. Kijk naar de lichaamshouding, deze moet ontspannen zijn
  Als de hond bevriest of een stijve houding heeft, dan betekent dat de hond zich niet comfortabel voelt.
 2. Kijk naar deze 3 stress signalen
  • Geeuwen op moment dat die niet slaperig is.
  • Ogen met witte randen (dit noemen ze walvis ogen)
  • Aflikken van de bek, buiten de situaties om dat er voer is.
 3. Kijk voor ontwijkend gedrag
  Zoals wegkijken of als de hond wegloopt. Laat kinderen niet achter de hond aan lopen.
 4. Kijk voor onbeleefd menselijk gedrag
  Zoals de hond wakker maken, op hem klimmen, aan zijn staart of oren trekken of hem laten schrikken. En wat je nog meer kan verzinnen. Er zijn honden die vinden dit geen probleem, maar er zijn meer honden die dit gedrag niet fijn vinden en dit corrigeren. De hond corrigeert dan met bijten!
 5. Luister of er sprake is van grommen

Aan iedereen die honden samenbrengt met kinderen. Naast dat het een goede keuze is om de honden niet alleen te laten met kinderen. Wees alert op de lichaamstaal, een hond kan nu eenmaal niet praten “mama ze pesten me!”, hij doet dat middels lichaamstaal. Neem je een van bovenstaande lichaamstaal waar, neem dan de leiding en grijp in!

Wanneer is de hond ok om te aaien, als je ziet dat de hond ontspannen is om te aaien, zie hieronder de kenmerken. Maar uiteraard, kan een hond ook enthousiast worden met speelgedrag, waarbij het onderstaande niet te onderscheiden is. Kortom leer je hond kennen en lezen.

 • Zachte ogen, regelmatig knipperen van de ogen
 • Ontspannen houding, oren ontspannen en niet strak naar voren
 • Een bek die relaxt is, een beetje open

Op de onderstaande foto is precies te zien, wat ik bedoel met walvis ogen. Deze hond voelt zich niet op zijn gemak, terwijl de kinderen goede intenties hebben.

Dit artikel is deels vertaald en te vinden op www.robinkbennett.com

kind en hond 800_600

Geplaatst op:01-05-2017